Bluegrassmusik

Om Bill Monroe

Bill Monroe är den enskilt viktigaste personen inom bluegrass och brukar kallas för bluegrassmusikens fader. Man anser nämligen att det var han som skapade genren. Bill Monroe hette egentligen William Smith Monroe och föddes år 1911 i Rosine, Kentucky. Genren har fått sitt namn från Bill Monroes band The Bluegrass Boys. Under sitt liv spelade han både mandolin, sjöng, skrev låtar och komponerade under 69 år.

Bill var det yngsta barnet i en skara av 8 barn och familjen han växte upp i var av musikalisk art. Till en början ville han inte spela mandolin, men eftersom hans äldre bröder redan hade lagt rabarber på gitarren och fiolen fick han vända sig till just detta instrument. Hans föräldrar dog tidigt och Bill fick växa upp med sin farbror som också var musikaliskt begåvad. Han fick ofta hjälpa till och ackompanjera sin farbror när han spelade på olika danser vilket ledde till ett större intresse för musik.

Hans genombrott kom med bandet Blue Grass Boys som var starkt influerade av den traditionella musik som Bill Monroe växte upp med. Ur detta band formades det som skulle komma att kallas för bluegrassmusik.