Okategoriserade

Bluegrassmusik inom filmen

Bluegrassmusik är kanske inte den mest förekommande genren när det gäller soundtrack till storfilmer, men det finns framförallt en film som har blivit otroligt populär för sin bluegrassmusik, nämligen O brother where art thou från år 2000. Huvudrollsinnehavaren George Clooney kan också ha bidragit till filmens succé, likväl som den härliga och roliga historien i filmen. Miljöerna, karaktärerna, handlingen och musiken gör att man blir riktigt sugen på att resa till den amerikanska södern. Kanske kan man ta ett billån för att köpa sig en riktigt skön bil och ta en roadtrip genom södra USA och uppleva bluegrassmusiken live?

Handling

Filen “O brother where art thou” utspelar sig i den amerikanska södern på 1930-talet och börjar med att tre rymlingar från ett fängelse ger sig iväg för att leta upp ett gömt byte som en av rymlingarna, Everett (George Clooney), stulit vid den sista kuppen han gjorde innan han åkte i fängelse. Vägen till bytet blir långt ifrån rak. Utan att avslöja hela den spännande och varierande handlingen kan det nämnas att de tre rymlingarna på väg mot friheten bildar ett band. Bandet, som spelar bluegrassmusik, kallar sig ”The Soggy bottom boys” och deras hit ”A man of constant sorrow” blir otroligt populär både i filmens handling och på det tillhörande soundtracket.

The Soggy bottom boys

Bandet the The Soggy Bottom Boys finns inte på riktigt och det är inte heller George Clooney som sjunger i filmen. Istället görs Everetts sångröst av en ”riktig” känd artist inom bluegrass, Dan Tyminski, som förutom sång även ägnar sig åt instrument samt låtskrivande inom genren.

Namnet “The Soggy Bottom Boys” skulle kunna vara inspirerat av bluegrassbandet “The Foggy Mountain Boys” som var aktiva mellan år 1948 och 1969.

A man of constant sorrow

Den mest kända låten på soundtracket är ”A man of constant sorrow”. Denna sång är dock inte skriven speciellt för filmen utan är en gammal amerikansk folksång som bland annat nedtecknats i en sångbok av folkmusikern Dick Burnett redan år 1913, då kallad ”Farewell Song”. Därefter har flera kända artister spelat in låten, bland andra Bob Dylan och bluegrassmusiken Ralph Stanley. Ralph Stanley finns även med i original på soundtracket till “O Brother Where Art Thou” med sången ”O Death” som är helt utan instrument och ackompanjemang.

Övriga låtar och artister på soundtracket

Förutom “A man of constant sorrow” innehåller soundtracket till “O Brother Where Art thou” en mängd andra fantastiska låtar. Näst mest känd är kanske ”In the jailhouse now”, vilket också är en gammal låt från början av 1900-talet. En tidigare känd version spelades in av Johnny Cash på 1960-talet. Många av låtarna på soundtracket till filmen innehåller de typiska tonerna från en glad banjo, munspel och flerstämmig sång. Vissa sånger är enbart sång utan instrument, t.ex. ”Down to the river to play” med Alison Kraus. Förutom nämnda artister deltar även Emmylou Harris, Gillian Welch, Norman Blake, John Hartford, the Cox Family med flera.