Bluegrassmusik

Få riktigt bra live blue grass-ljud med små medel

Live musik av hög kvalitet är svårt att få till oavsett musikgenre. En riktigt bra ljudtekniker eller producent kan åstadkomma mirakel för en blue grass live konsert, men för nystartade band eller hobbyband är det så klart inte alltid ett alternativ. Det betyder inte att det är kört – med prisvärd och högkvalitativ utrustning går det att skapa ett proffsigt ljud för alla typer av spelningar.

Grundläggande utrustning gör dig alltid redo

Mycket av den planering ni gör, och den information ni behöver lagra, kan skötas via mobiltelefonen. Det finns tusentals smarta appar därute som kan göra i princip alla aspekter av live konserten lite enklare. Garage Band till iOS är en nybliven klassiker som kan användas av såväl nybörjare som av proffs. Det passar både för musik, podcastproduktion och mycket annat.

Det finns också appar som underlättar processen att skapa en setlista och konsertstruktur. SetList Helper till Android är ett bra och användarvänligt alternativ som låter dig skapa en setlista som du sedan kan sprida till andra bandmedlemmar så att inte onödiga missförstånd uppstår under livespelningen.

Medan du gräver ned dig i detaljerna för att skapa de bästa ljudet för ditt blue grass live band, glöm inte det grundläggande. Se till att din mobiltelefon är laddad! Smartphonen kan som sagt användas till massor av viktiga funktioner, till exempel för att lagra schema för konsertstruktur, låttexter, spelningsdatum och mixerinställningar. Införskaffa en pålitlig powerbank så fort som möjligt om du inte redan gjort det. Då har du garanterat en bra laddningsstation för mobiltelefonen och kan undvika en pinsam katastrof vid nästa spelning bara för att mobilbatteriet tog slut.

Mikrofoner – en svårnavigerad djungel

Med mikrofoner kan du skapa väldigt specifika auditiva effekter om du så önskar. Att lära sig allt om mikrofonens tekniker och principer är dock nästan omöjligt under en livstid. Låt inte det komma i vägen för ditt arbete mot ljud av konsekvent och hög kvalitet. För att navigera den djungel som mikrofonvärlden är, så är ett bra tips att kolla diverse musikforum. Folk har antagligen varit i liknande sits som du någon gång och är villiga att hjälpa till. Kanske kan du hitta svar på dina exakta frågeställningar om du letar lite.

Tänk på att röst och typiska blue grass-instrument kräver lite olika egenskaper när det kommer till mikrofonerna. Det är svårt att ge konkreta tips här, eftersom allt beror på vad för slags blue grass-band ni är och var ni spelar. Men vårt tips är att våga engagera sig i musikproducent communities och läsa på. Att helt blint gå in och skrolla igenom utbudet av mikrofoner blir snabbt tröttsamt och motivationsdödande om man inte vet vad man letar efter. Gör din research och våga fråga om hjälp – det är ett tips som lämpar sig för såväl livsproblem som för blue grass-spelningar!