Bluegrassmusik

Bluegrassens historia

Bluegrass är en musikgenre som har sina rötter i den amerikanska söderns folkmusik men har även hämtat inspiration ur den irländska och brittiska folkmusiken. Det går även att hitta spår av blues och gospel i genren. Musiken utvecklades under mitten av 1940-talet av Bill Monroe vars grupp musikgenren har hämtat sitt namn från. Bandet hette “Blue grass Boys” efter ett område i delstaten Kentucky. De mest utmärkande instrumenten för genren är banjo, gitarr, fiol och mandolin och musiken är främst akustisk. Karakteristiskt är också trefingerstilen som utvecklades av Earl Scruggs på banjo. Även om det var ett tag sedan Bluegrassmusiken hade sin storhetstid så är det fortfarande en ytterst levande genre och idag hittar vi nya generationer av bluegrassmusiker som är aktiva.

Bluegrass en levande musikgenre

Även om det är över 60 år sedan Bill Monroe släppte loss bluegrass med sitt Kentuckyband så är det i allra högsta grad en levande och omtyckt genre än idag. Det visar bland annat Grenna Bluegrass festival som när de firade sitt 40 års jubileum tog publikrekord för festival. Festivalen samlar folkmusikfantaster från hela världen och har haft alla de stora stjärnorna inom bluegrass på scen. Den internationella föreningen för bluegrass “The International Bluegrass Music Association” har idag medlemmar i över femtio amerikanska stater samt trettio länder världen över och intresset för genren har till och skapat nya subgenres som gränsar till allt från jazzfusioner till gospel och rock ‘n’ roll. Inom progressiv bluegrass använder man sig exempelvis av elektroniska instrument och lånar låtar från rock ‘n’ roll. Det finns dock de som är mer konservativa och menar att musik inte kan kallas för bluegrass om man inte använder sig av det traditionella trefingerspelandet.

Mer fakta om bluegrass

Precis som i jazzen turas man inom bluegrass om att spela de olika instrumenten genom improvisation medan övriga medmusikanter ackompanjerar. Det ger en färgstark spelglädje som just genren är känd för. Musiken blir en härlig resa som får växa fram spontant från start till slut. Om du är intresserad av bluegrass så kanske du också skulle hitta något du gillar på kryssningkaribien.se. Musiken är lika färgstark som en härlig semester i vissa avseenden. Grundaren Bill Monroe beskrev bluegrassen som en gränsöverskridande musik som mixade religioner och toner till en härlig fusion. De skotska, engelska och irländska inslagen i musiken gör sig ibland tydligt i såväl låttexter som komposition och ibland även i användandet av instrument såsom den skotska säckpipan. Inspirationen hämtades från de nybyggare som slog sig ner i området Appalachia och som fortsatte att spela sin folkmusik.