Bluegrassmusik

Earl Scruggs

Dolly Parton, Johnny Cash och Jimmie Rodgers är förmodligen tre av de största legenderna inom Countrymusiken. Countrymusiken utvecklades i USA på 20-talet och något som många kanske inte har koll på är att Countrymusik egentligen är ett samlingsnamn för flera olika musikstilar. En av dessa stilar är Bluegrass, som växte fram under 40-talet. Nashville är som bekant countrymusikens metropol och det är som att hela staden andas musik. Många kända musiker, främst Countrymusiker, har på ett eller annat sätt en koppling till Nashville och countrymusikern och banjospelaren Earl Scruggs är en av dem. Han föddes 1924 i Shelby, men avled tragiskt nog 2012, i just Nashville. Earl Scruggs är ett stort namn inom Bluegrassmusiken och är upphovsmannen till spelsättet Scruggs Style, vilket har kommit att känneteckna Bluegrass.

Bluegrassmusiken och Scruggs Style

Bluegrass har influenser från blues och gospel, men har sitt ursprung i keltisk folkmusik. Bluegrass har fått sitt namn från staden med samma namn som finns belägen i den amerikanska delstaten Kentucky och det på grund av Bluegrassens fader Bill Monroe, som hade ett band med namnet Blue Grass Boys. 1945 fick Blue Grass Boys en ny medlem i form av Earl Scruggs som dessutom har inspirerat många blugrassmusiker. Under tiden som Earl Scruggs var med i bandet utvecklade han en trefingerstil på banjon, vilket kom att kallas Scruggs Style. Detta spelsätt fick en enorm genomslagskraft och blev tillslut den stil som karaktäriserar bluegrassmusiken. Scruggs har under sin karriär lyckats kamma hem två Grammys och har dessutom nästlats sig in i Country Music Hall of Fame tillsammans med sitt band Flatt and Scruggs, och du kan även se hans namn inristat på en stjärna på storslagna Hollywood Walk of Fame.

Festivaler och fester med Bluegrass-tema

Runtom i världen kryllar det av diverse musikfestivaler och andra evenemang inom alla musikstilar. I Sverige anordnas varje år flera stycken Bluegrassfestivaler i olika städer och polkagrisstaden Gränna är en av dessa arrangörer. Grenna Bluegrass Festival startade 1978 och är till och med den äldsta Bluegrassfestivalen i Norden. Förutom den karaktäristiska musiken och instrumenten har Countrymusiken generellt en förmåga att föra tankarna till Cowboys och vilda västern. Detta kan bero på att westernfilmer fick en stor genomslagskraft i mitten av 1900-talet och att Countrymusiken är den musikstil som används i filmerna. Efter att dessa filmer blev populära så började countrymusiker att klä sig i cowboystövlar, cowboyhattar, fransiga jackor och tajta jeans. Dessutom handlade sångtexterna bland annat om cowboys och livet i vilda västern. Cowboystilen har sedan dess varit en populär utklädnad och har gett människor inspiration till halloween, maskerader och andra tillfällen då just utklädnad har varit i fokus.