Bluegrassmusik

Instrumenten inom Bluegrass

Fiol hörs i bluegrass

Bluegrass härstammar från den amerikanska söderns landsbygd som en underkategori till countryn. Det som är speciellt med bluegrass är att låtarna kan ha gått i generationer och därför klassas genren till den amerikanska musikens rötter. De vanligaste instrumenten som spelas i bluegrass är, till skillnad från den mer standardiserade countryn, mest akustiska stråkinstrument som banjo, gitarr, fiol och mandolin. Det är lätt att ta åt sig av musiken då den är folklig och med sin rytm gör sig bra både i ett snabbare och lugnare tempo och passar därmed alla humör. Nu finns det dock fler underkategorier som till exempel progressiv bluegrass där man även använder elinstrument och ofta blandar in rock & roll med bluegrass, exempel på det är Roger Sprung som var tidig med att göra på detta sätt.

Ta banjon och flytta till landet av Bluegrass

Bluegrass hemland USA

Det var immigranter från Storbritannien och Irland, som anlände till Appalachia i USA under 1700-talet, som förde med sig musikaliska traditioner från deras hemland. Dessa traditioner bestod huvudsakligen av engelska och skotska ballader som i grunden var solister som ensamt berättade sin text acapella, samt dansmusik såsom irländska visor som åtföljdes av en fiol – och det var dessa kombinationer som bildade bluegrass. Det är lätt att attraheras av tanken att ta sitt pick och pack och hitta en plats i världen där bluegrass är en stor del av livsstilen. På sidan https://www.mowido.se/ kan man hitta sitt drömboende, vart det än finns i världen.

Bluegrass i svensk tappning

Bluegrass finns även i Sverige och man behöver inte åka till andra sidan Atlanten för att få ta del av den speciella kultur som omger bluegrass. På festivalen i Torsåker, som pågår mellan den 6-8 juli 2018, får man känna på ett riktigt svenskt bluegrass-liv; med livemusik, workshops och spontana spelningar under björkarna. Bluegrass har rötterna i landsbygden och det är den gemenskapen som en storstad inte kan erbjuda som gör det så attraktivt.