Bluegrassmusik

Torsåker Bluegrassfestival 2018

Kärlek till bluegrass

Den 6-8 juli drar bluegrassfestivalen igång i Torsåker och det finns mycket att se fram emot. Band som spelar är bland annat Monogram från Tjeckien, The original five och Le Chat Mort. Bluegrassfestivalen i Torsåker har nu pågått i 30 år och har blivit en given del av den svenska bluegrass-kulturen. Det finns ytterligare några svenska bluegrassfestivaler som går av stapeln under sommarmånaderna och den äldsta av dessa är Gränna Bluegrassfestival som brukar starta den tredje helgen i augusti, som ett härligt avslut på sommaren. På festivalen i Torsåker får man med hela känslan och livsstilen av bluegrass, med tältstolarna på gräset och de spontana jammen under björkarna.

Även i år kommer det finnas workshops där man kan prova på de mest populära instrumenten inom bluegrass och oldstyle. Det kommer även finnas en workshop i songwriting under lördagen mellan 11:00-13:00, så se till att ha med nothäften. Har man inga sådana kan man enkelt skriva ut tomma notblad från nätet, och det blir inte så dyrt att skriva ut själv om man skriver med en fiffig inklclub rabattkod när man beställer bläckpatron. Kanske att nästa stora bluegrass-stjärna, som kommer turnera land och rike runt, föds under dessa workshops på festivalen.

Banjo, gitarr eller fiol

De vanligaste instrumenten inom bluegrass genren är akustisk gitarr, fiol, banjo och mandolin och det är även dessa som kommer att praktiseras under workshopen på lördag förmiddag. Bluegrass är en underkategori till country. En särskild egenskap för bluegrass är dess harmoni i stämman mellan två, tre eller fyra parter, ofta med ett dissonant eller modalt ljud i hög röst, en stil som beskrivs som “high, lonesome sound”.

Ta med picknick-filten

På festivalområdet kommer det finnas servering av hamburgare, öl och kaffe, men det är också välkommet att ta med egen picknick-filt och -korg för den som hellre vill packa med sig matsäck. På eftermiddagen kommer den riktiga bluegrass-känslan fram när solen börjar lägga sig så att bergen får en blåaktig ton i Sveriges egen variant av Blue Ridge Mountain, likt Appalacherna i USA. Bluegrass-musik är en form av amerikansk ursprungsmusik som är uppkallat efter Kentucky-mandolinspelaren och låtskrivaren Bill Monroes band, Bluegrass Boys.

Uppträd under öppen scen

På lördagen kommer det utöver workshops även erbjudas en öppen scen där man på förhand kan anmäla sig själv eller sitt band för att uppträda under mindre pretentiösa former. Det är på innescenen i logen som Öppen scen kommer hålla till mellan klockan 14:30 och 16:00. Anmälan kan skickas till bluegrassmusic@telia.com.

Bluegrassfestivalen i Torsåker är Sveriges största Bluegrassfestival. De fokuserar på det som är bluegrass i själen, vilket är landsbygden. på festivalens hemsida kan du läsa mer om vilka band som kommer uppträda, vart man kan bo och vart närmsta mataffär ligger; all information som en besökare kan tänkas behöva. Under festivaldagarna kommer försäljning av instrument och tillbehör till dessa finnas tillgängligt, det kommer även finnas några av Europas främsta bluegrassinstrumentalister på plats för att hjälpa till med sin expertis inom området. På söndagen kommer festivalen avslutas med en bluegrassgudstjänst på logen.