Bluegrassmusik

Så startar man en bluegrass-festival

Festivaler är något som många verkligen ser fram mot. Inte minst genrefestivaler brukar vara något som, ifall de är åtkommande, blir något av årets höjdpunkt för alla som gillar musiken inom just den genre som festivalen inriktar sig på. Festivaler kan vara väldigt viktiga för den ort där de arrangeras och dra besökare som ger hela turistnäringen ett litet lyft. Stora festivaler är ganska krävande arrangemang som sätter sätter säkerheten på prov. Att arrangera en mindre festival, för första gången, behöver dock inte vara mycket mer komplicerat än att anordna en vanlig spelning. I det här blogginlägget ska vi ge en del tips på hur man kan gå till väga för att anordna en festival inriktad på härlig Bluegrass musik. Idag finns det många inhemska band och artister som spelar Bluegrass och intresset för stilen växer även bland publiken. Det är alltså ett tacksamt läge för alla aspirerande arrangörer där ute.

Lär dig av andra

Grenna Bluegrass festival är Sveriges äldsta festival inom amerikansk folkmusik och firade sitt 40-årsjubileum med publikrekord. Det pekar på att musikstilen blivit populär och att det absolut borde finnas utrymme för fler festivaler som lyfter fram Bluegrass. Men hur gör man för att bjuda in publiken, fånga bandens intresse och hur får man till festivallogistiken? Först och främst måste man ha en plats att vara på och tillstånd från kommunen. Är man helt oerfaren som arrangör kan det vara en bra ide att samarbeta med någon som tidigare anordnat events på just den platsen eftersom det då blir mycket enklare att lösa allt det praktiska kring försäljning av drycker, toaletter och biljettkontroller. Ett annat tips är att ta kontakt med någon på Grenna Blugrass festival, hittar man en vänligt sinnad arrangör från deras erfarna team kan man få mycket gratis. Innan en arrangör släpper biljetterna till sin festival måste de kunna visa upp några band- eller artistbokningar. Eftersom de flesta musiker är närvarande på internet är det enkelt att hitta kontaktuppgifter och resuméer.

Hur får man till det lilla extra

Arrangerar man en festival utomhus på ett område som inte har alla nödvändiga faciliteter kan man behöva bygga upp avgränsningar, förslagsvis med ett fårnät, för att styra hur besökarna rör sig över festivalområdet. Serveras alkohol måste man kunna försäkra sig om att den säljs under kontrollerade former. När du har lösningar för det mest grundläggande återstår de mer kreativa arbetet som handlar om att ge festivalen ett innehåll och en inramning som ger den det där lilla extra. Det kan handla om att bjuda in entreprenörer som säljer mat med ett tema som passar Bluegrass stilen och om att uppmuntra besökarna till att klä sig på ett sätt som för tankarna till autentisk Bluegrass. Att artisterna trivs och verkligen bjuder på sig själva istället för bra komma dit och hämta sitt gage med minsta möjliga ansträngning är också superviktigt. Festivalen bör ha en artistansvarig som går in för att tillmötesgå deras önskemål.